جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی Client-side هست و روی مرورگرهای کاربر اجرا میشه، تا اینجا قبول دارید؟ ولی خوب قواعد بازی کمی فرق کرده. بهترین و سادهترین تعریف برای Node.js اینه که کدهای جاوااسکریپتتون رو میتونید روی Server اجرا کنید.
اما به یقین این همه ماجرا نیست و Node.js سورپرایزهای دیگهای هم براتون داره. اگر علاقهای به توسعه وب دارید و با جاوااسکریپت هم کار کردید پس بهتره کمی بیشتر با Node.js آشنا بشید و ببینید که چرا باید از اون استفاده کرد اصلا Node.js چی هست.
تعریف Node.js به گفته وب سایت رسمی Node.js اینگونه است :
Node.js پلتفرمی است بر مبنای موتور جاوا اسکریپت کروم که به منظور ایجاد برنامههای سریع و گسترشپذیر به وجود آمده است. Node.js از مدل رویدادگرا و non-blocking برای انجام عملیات I/O بهره میبرد. از اینرو Node.js یک پلتفرم سبک و کارا برای پیاده سازی برنامههای Real-time و مبتنی بر داده است، که می توانند به راحتی در سرورهای نامتمرکز اجرا شوند.
از انجا که جاوااسکریپت یک زبان برنامهنویسی است کسی نمیتواند ادعا کند نمیتوان آنرا در سمت سرور هم استفاده کرد و کلا شاید تا الان تعریف اشتباهی از جاوااسکریپت داشته باشیم. در یک LAMP Server شما وب سرورهایی نظیر NGINX و یا Apache را در اختیار دارید که با استفاده از PHP در حال اجرا است. با هر ارتباط و یا دستوری که به سرور میدهیم یک عملیات بیشتر روی سرور انجام میشود و اگر این تعداد به مرور بیشتر شود، ممکن است PHP جوابگوی نیازهای شما نباشد و به اصطلاح سایت شما Down شود و عملکرد خود را از دست بدهد، برای حل این مشکل باید سرورهای قویتری داشته باشید و هزینهی بالایی هم برای بهینهسازی آن پرداخت کنید. اما در Node این مشکل شاید خیلی راحتتر حل شود. در این جا هیچ Apache سروری نیست که ارتباطات رد و بدل شده را کنترل کند و کد HTTP برگرداند.
شما باید معماری ساختار وبسرور خودتون رو، خودتون انجام بدید. البته ماژولهایی برای راحت تر کردن پروسه از قبل تهیه شده اما باز هم میتوان گفت کار سختی است و اگر برای اولین بار میخواهید انجام دهید سختتر. اما اگر به نتیجه نگاه کنید شما وب اپلیکیشنی با عملکرد بسیار بالا دارید.
در زیر دو نمونه از وب سایت هایی که با Node.js برپا شدهاند را میبینید:
سرویس Klout
وب سایت GeekList
وب سایت های زیادی با Node.js توسعه یافتهاند که با یک جستجوی ساده میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. در پست های بعدی با Node.js بیشتر آشنا میشویم و آنرا روی سیستم خود نصب میکنیم و کد زدن با اون رو شروع میکنیم. پس منتظر مطلبهای بعدی در مورد Node.js باشید.
بسیار بسیار عالی
منتظر چنین مطلبی بودم. موفق باشید.
ممنون انتشار مقاله های بعدی در این زمینه هستم به شدت ..
ممنون از موضوع خوبی که انتخاب و شروع کرده اید، منتظریم ادامه پست ها در این زمینه هستیم
[…] مطلب آشنایی اولیه با Node.js با کلیات آن آشنا شده اید و میدانید که کاربرد آن چیست. […]