در قسمت اول این مقاله، مقایسه بهترین Text Editor های حال حاضر [قسمت اول]، در مورد قلدرهای دنیای ادیتورها مطالبی خواندید. در این پست قصد داریم مقایسه جز به جز و نهایی را انجام دهیم. در همین ابتدای کار به سراغ رابط کاربری این چهار ادیتور میرویم تا در آخر به نتیجهای معقول برسیم.
زیبایی ادیتور
شاید در نگاه اول ادیتور ها الزاما نباید رابط کاربری خیلی زیبایی داشته باشند ولی از آنجایی که هر روز صبح آنها را باز میکنید و شروع به کدنویسی مینمایید، باید داری رابط کاربری زیبا و کارا باشند تا زود خسته نشوید و همچنین هنگامی که ماراتن کدنویسی را شروع کردید چیزهای دست و پا گیر جلوی دید شما را نگیرد و شما براحتی شروع به کدنویسی کنید. رنگبندی صفحه و کدها اهمیت بسیار دارد.
اما از نظر زیبایی برنده اصلی Brackets است. براکتس تنها ادیتوری است که در تمامی سیستم عامل ها ظاهر خود را به خوبی حفظ میکند و فونت رندر بسیار قوی دارد که قابل مقایسه با دیگر ادیتورها نیست.
ادیتور Atom با کمی اختلاف به نظر من به همراه Sublime به صورت مشترک در ردهی دوم قرار میگیرد در آخر از آنجایی که Light Table حرف خاصی برای گفتن ندارد در این دور آخرین جایگاه را به خود اختصاص میدهد. خود من Sublime را به همراه تم پیشفرض خود به نام Monokai را ترجیح میدهم.
پشتیبانی از سینتکسهای مختلف
دور دوم مقایسه شامل پشتیبانی ادیتورها از Syntax های مختلف است. همانگونه مشهود است تمامی ادیتورها توانایی این را دارند کدها را ویرایش کنند اما برنده بی چون و چرای این دور Sublime خواهد بود، آن هم به علت پشتیبانی از چندین زبان مختلف و رنگبندی هوشمندانهای که برای Syntax های مختلف در نظر گرفته است. البته ادیتور Atom و Brackets هم حرفهایی برای گفتن دارند، اما باید پلاگینهای مختلفی را نصب کنید تا به دلخواه خود برسید. Light Table هم تمرکز خود را بر روی هر چه بهتر نشان دادن زبان های Clojure, ClojureScript, Javascript, Python, HTML و CSS گذاشته است که با گذشت زمان و توسعه میتواند حرفی برای گفتن داشته باشد.
راحتی استفاده از ادیتور
دور سوم در مورد راحتی استفاده و یادگیری و اُختشدن سریع با ادیتور است. در این دور Brackets به سادگی عنوان بهترین را یدک میکشد و میتوان گفت به مرور زمان وقتی با این ادیتور کار کردید به سادگی با قسمتهای مختلف آن آشنا خواهید شد و به خیلی راحت میتوانید با آن ارتباط برقرار کنید. اکثر گزینهها در منوی بالا وجود دارد و نیازی نیست که در پیکربندی اولیه کار خاصی انجام دهید.
Sublime پر از ویژگیهای مختلف در زبانهای مختلف است و پیدا کردن آن ویژگیها یک طرف ماجرا و استفاده از آن ویژگیها طرف دیگر ماجراست.
Atom کمی بهتر از Sublime در این مرحله عمل میکند ولی هنوز فاصله زیادی با Brackets دارد. در طرف دیگر ماجرا Light Table مانند ماشین قدرتمند چند سیلندری در گاراژ خوابیده است و برای استفاده از این قدرت باید آموزش دیده باشید و مستندات و دفترچه راهنمای آن را بخوانید.
سرعت و پایداری ادیتور
راند چهارم در مورد سرعت و ثبات ادیتور است. بدون هیچ شکی Sublime برنده این راند است چون به شخصه هیچگاه پیغام خطا و یا پیغام Crash ندیدهام و سریعترین ادیتور حال و حاضر دنیاست. البته Light Table نیز بسیار سریع است و فایلهای با حجم بالا را سریعتر باز میکند اما هنگام ویرایش کد در فایلهای حجم بالا شاید کمی به مشکل بخورید. ادیتور Atom اما به طرز عجیبی کندتر عمل میکند و شما فقط میتوانید فایلهای چند مگابایتی را در آن ویرایش کنید. و در آخر نوبت Brackets میرسد که منابع سخت افزاری بیشتری میطلبد و کندتر هم هست. تجربه شخصی من این است که هنگامی که پروژه سنگینتر میشود و توسعه پیدا میکند، استفاده از این ادیتور کار هوشمندانهای نیست. اما اگر به یک ادیتور زیبا نیاز دارید و پروژه شما آنقدر هم بزرگ نیست، Brackets گزینهی خوبی است.
ویژگیهای پیشفرض ادیتور
راند پنجم در مورد ویژگیهای پیشفرض یک ادیتور است. به نظر خود شما کدام ادیتور قبل از نصب هیچ پلاگین میتواند بیشترین بازدهی را داشته باشد؟ برنده این دور هم بار دیگر Sublime است. این ادیتور به صورت پیشفرض امکانات بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد. بقیه ادیتورها خیلی تصمیم سادهتری گرفتهاند و اگر بخواهید از آنها استفادههای بیشتری داشته باشید باید پلاگینهای مورد نظر را نصب کنید. به طور مثال خاصیت auto complete یک پلاگین است که روی Atom نصب میشود و یا Brackets هنوز خاصیت Spilt layout را ندارد. با این همه تفاسیر Sublime باز هم یه ادیتور چالاک و قوی به حساب میآید.
ویژگی ادیتور برای وب
راند ششم این مسابقه در مورد ویژگیهای ادیتور برای وب است که در همین ابتدای کار شاید برنده را حدس زده باشید، بله Brackets بی چون چرا برنده این راند است. چرا که با استفاده از تکنولوژیهای وب برای درست کردن تکنولوژیهای وب درست شده است و برای Front-End کاران یک بهشت به حساب میآید.
Brackets تمرکز کمتری روی زبانهای سمت سرور دارد اما خوب یقینا از Syntax های پایه پشتیبانی میکند. Light Table بیشتر سعی میکند اصالت خود را به عنوان یک ادیتور حفظ کند و در آخر Atom و Sublime هر دو به یک ادیتور عمومی به حساب میآیند که زبانهای مختلفی را پشتیبانی میکنند.
پلاگینهای ادیتور
راند هفتم در مورد پلاگینها و Extension های مختلف ادیتورهاست که این بار هم Sublime با داشتن نزدیک ۲۵۰۰ Extension مختلف برنده این راند مسابفه نیز هست. همانطور که در سطرهای بالا نیز اشاره کردیم مستندات کامل Sublime باعث شده است توسعهدهندگان زیادی به فکر نوشتن پلاگینهای مختلف برای آن بشوند. البته برای نوشتن پلاگین باید با پایتون نیز آشنا باشید. اگر یک شیر حلال خوردهی پایتون کار، زحمت نوشتن یک پلاگین فارسیساز برای Sublime را بکشد، به شدت مورد استقبال قرار خواهد گرفت. Atom و Brackets با توجه به پیشزمینهای که از آنها داریم میتوانند بهشتی برای جاوا اسکریپت کاران باشند تا پلاگینهای مختلفی را روی آنها شاهد باشیم.
Light Table در حال حاضر مستندات آنچنان کاملی ندارد و پلاگینهای آنچنانی نیز ندارد پس راه درازی در پیش دارد.
شخصیسازی ادیتور
راند هشتم، راند شخصیسازی و هکینگ. این راند در مقایسه با راندهای قبل نتیجهگیری پیروز رقابت بسیار سخت است. چرا که تمامی این ادیتورها تصمیم گرفتهاند که به شدت قابل توسعه شخصی سازی باشند! اما بعد از کلی کلنجار با قابلیتهای مختلف در این چهار ادیتور، Atom مقام اول را به خود اختصاص میدهد. این ادیتور دارای فایلهای پیکربندی ساده و کم حجم است و مستندات کاملتری دارد و میتوان گفت همه چیز را میتوان از ظاهر این ادیتور پیدا کرد.
Brackets هم متن باز است و گزینههای شخصیسازی زیادی دارد، اما به اندازه Atom و Sublime آنچان قوی نیست. خاصیت شخصیسازی در ادیتور Light Table در حد قابل قبول و خوب است اما با این تفاسیر هنوز شخصیسازی این ادیتور بسیار پیچیده به نظر میرسد.
پشتیبانی جامعه کاربران
راند نهم در مورد آینده ادیتورهاست. از آنجا که Sublime یک اپلیکیشن جا افتاده است، سرعت توسعه آن نسبت به چند سال قبل افت داشته است. در مقابل Atom برنده این دور است چرا که به شدت توسط Github پشتیبانی میشود و اینگونه که به نظر میرسید به سرعت نسخه اصلی آن برای تمامی سیستم عامل ها منتشر شد، و در آینده رقبای این ادیتور کار بسیار سختی خواهند داشت.
Brackets نیز آیندهی خوبی دارد چرا که این ادیتور هم توسط شرکت مشهور Adobe و توسط کامیونیتی بزرگی پشتیبانی میشود و در چند ماه اخیر شاهد توسعه این ادیتور از لحاظ پلاگینهای مختلف بودهایم. حرف زدن در مورد آینده Light Table بسیار سخت است چرا که هنوز در پلههای اولیه پیشرفت است و باید صبر کرد، ولی به نظر نمیرسد که کاربران زیادی را جذب خود کند.
پایان؛ بهترین ادیتور
و بهترین بخش این مقاله انتخاب بهترین ادیتور در بین این ۴ ادیتور است. اگر بخواهیم منصفانه برخورد کنیم تمامی ادیتورها در جای خود بسیار کارا و زیبا هستند. اما اگر بخواهیم یک ادیتور را به عنوان بهترین انتخاب کنیم Sublime گزینه انتخابی من خواهد بود. این ادیتور بسیار سریع، با ثبات و دارای پلاگینهای بیشمار است که این ادیتور را نسبت رقبای خود سرتر میکند.
اگر از نتیجه این مقایسه راضی نبودید مشکل از هیچ کدام از ما نیست چرا که استفاده از ادیتورهای مختلف در موقعیتهای مختلف کاملا به آن موقعیت و علایق شخصی مربوط است. اما اگر میانهی خوبی با Sublime ندارید و از کاربران مک هستید نگاهی به راندهای قبلی بیاندازید، شاید Atom را انتخاب کردید چرا که در اکثر راندها مقام دوم را داشته ولی معایبی هم دارد.
Brakets هم در رقابت ما خوب ظاهر شد. این ادیتور با ظاهری زیبا، سریع جای خوبی در دل توسعهدهندگان وب پیدا کرده است. Brackets امکانات زیادی را ارایه میدهد که فقط یک Front-end کار قدر آنها را میداند.
شاید Light Table در این مقایسه نتوانست مقامی را بدست آورد اما پروژه بسیار خوبی است که رویکرد رادیکالگونه دارد، چرا که دنبال توسعهدهندگان خاصی است. این ادیتور روی سختافزارهای مختلف به سادگی نصب میشود و حجم بسیار پایینی دارد. اما برای استفاده از آن باید زمان زیادی را برای یادگیری و پیکربندی این ادیتور صرف کنید، اما احساسی به ما میگوید که این ادیتور نیز کاربرانی مثل کاربران Vim بدست خواهد اورد و افراد بسیار خفنی از آن استفاده خواهند کرد.
به هر حال باید به Sublime تبریک گفت، چون هیچکدام نتوانستند پا به پای این ادیتور حرکت کنند. بسیار خرسندمان میکنید اگر نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
برای برطرف کردن مشکل فارسی در sublime چه پیشنهادی دارید؟
مقایسه جالبی بود.
sublime یه سری ویدئو آموزشی (بعله درست شنیدید ویدئو آموزشی) داره که دیدنش واقعن لذت بخشه و آدم با این ویدئوها اصن له میشه 😀
خودم همه چیزایی که یاد میده بلد نیستم ولی توصیه میکنم ببینید. 😉
این براکتز رو من برخی قابلیت هاش رو دوست دارم ولی به عنوان یک ui&ux و front-end کار به نظرم نمی ارزه به خاطر یه سری امکانات جالب(مثل ویرایش css به صورت inline در html) از برخی قابلیت های اساسی مثل تقسیم صفحه به دو پنجره و سرعت بیشتر در auto complate گذشت.
پس باز هم نمی تونه برای کاربرای سریع و حرفه ای گزینه مناسبی باشه و اما برای کاربرای تازه کار و حرفه ای اما نه سریع می تونه مناسب باشه چون می تونن به توسعه اون کمک کنن (وقتش رو دارن!) و می تونن به راحتی با محیط بسیار سادش انس بگیرن.
ممنون از نقدتون
مرسی خیلی خوب بود 😉
سلام
خوندم که sublime یک پلاگین برای زبان فارسی داره اما روش نصبش رو بلد نیستم.
فایده نداره با اون پلاگین (من تست کردم اینوجوری بود)باید فونت sublime رو تغییر بدی به یه چیز دیگه که خیلی بد میشه
سلام
یه نگاهی هم به geany بندازین
میخام نظر شما رو که تجربه کار با ادیتورهای خوب رو دارین در موردش بدونم
اگه خوشتون اومد معرفیش کنید
به نظر من خیلی سبک و سریعه
برای php هم با cli کار میکنه
خیلی ظاهر ساده ای داره
وخیلی راحت میشه دستکاریش کرد
کلیدهای میانبرشم هم کاربردیه
مخصوصا ctrl+d
اتم نه تنها در استفاده، ساده و روونه، بلکه برای توسعه و گسترش اون هم، مشکلی ندارم. یعنی هر وقت احتیاج به یه ویژگی جدید داشتم، یا از پکیجاش استفاده کردم، یا خودم دست به کار شدم. یعنی هر کی بخواد، انقدر پلتفرم توسعه ش شفافه که، به سرعت به مقصودت می رسه.
من که بیخیال حجم کم و سرعت شدم برای همه چیز از phpstorm استفاده میکنم.
ولی هر سه ادیتور معرفی نصب شده رو دارم بعضی وقتا که خسته میشم و حوصله ام نمیکشه با یکی از این ادیتور ها مینویسم تا محیط عوض بشه 🙂
سلام.
به نظرم web storm واقعا خوبه البته یه تعدادی از اینایی که گفتید رو استفاده کردم.
[…] بیشتر میتونید به مطلب مقایسه ادیتور های حال حاضر ۱ و بخش دوم همون مطلب مراجعه کنید که ترجه شده این مطلب سایت Sitepoint هست تا […]